torstai 11. toukokuuta 2017

Kohti unelmien kotia

Noin kuukausi sitten saatiin melko suuria uutisia. Nimittäin saatiin arvonnassa tontti!! Tai siis ei tietenkään saatu saatu. Kyllä me siitä joudutaan valitettavasti maksamaan :D

Kevään aikana meillä miehen kanssa kyti ajatus omasta tontista ja oman talon rakentamisesta. En oikein edes tiedä mistä ajatus alunperin lähti. Itse kun olen aina ollut sitä mieltä, että rakentamiseen en ala, vaan ostan valmiin, ehkä jopa useamman vuoden vanhan talon tai sitten juuri valmistuneen. Ajatuksissa on myös aiemmin pyörinyt jo aiemmassa postauksessa kertomani muutto kokonaan toiselle paikkakunnalle. Jostain kumman syystä nyt tänä keväänä tuli vain sellainen fiilis, että ehkä se raketaminen ei niin mahdoton ajatus olisikaan eikä tällä paikkakunnalla asuminenkaan enää tunnu niin huonolta idealta. On yritetty vilkuilla myytäviä taloja, mutta aina niissä on ollut joku vika tai talon sijainti ei ole meitä miellyttänyt. Tähän väliin tieto, että asutaan tällä hetkellä rivitalokolmiossa ja jo pitkään on ollut selvää, että mikäli tälle paikkakunnalle jäädään, niin omakotitalon ostaminen on melko pian edessä.

Vielä samana iltapäivänä kun oli viimeinen mahdollinen päivä hakea kaupungin tämän kevään myynnissä olevia tontteja, viestiteltiin ahkeraan miehen kanssa että haetaanko tonttia vai ei. Meinattiin jo välillä olla hakematta, mutta kuitenkin lopulta päätettiin että haetaan nyt ja katsotaan mitä tuleman pitää. Tontin ostamisen kun voi kuitenkin vielä myöhemminkin perua. Tiedettiin, että tontit tullaan arpomaan niitä hakeneiden kesken.

Luettiin lehdestä vähän ennen tuota arvontapäivää, että sen alueen tontteja mitä mekin haviteltiin, oli hakenut kolminkertainen määrä tontteihin nähden. Alunperin ajateltiin, että pidetään kiinni yhdestä tontista ja jos sitä ei saada niin olkoon. Suurista hakijamääristä luettuamme alettiin kuitenkin pohtia, olisiko mikään muu alueen tontti mahdollinen mikäli meidän ykkösenä haluama tontti menee heti. Lopulta saatiin koottua melko montakin tonttivaihtoehtoa.

Lähdettiin arvontatilaisuuteen vähän sillä mielellä että tuskin mitään tonttia tullaan saamaan. Homma alkoi olla jo melko toivotonta. Enää kaksi tonttia oli jäljellä haluamaltamme alueelta kunnes...meidän nimi luettiin arvontalipukkeesta! Oltiin miehen kanssa aivan whaaaaaat?!?! Ei muuta kuin mies meni merkkaamaan mikä tontti halutaan. Tontin saamisen jälkeen sai tilaisuudesta lähteä. Mies tuntui ottavan koko homman yllättävän rauhalliselti, kun itse en meinannut housuissani pysyä ja kädet tärisi vielä pitkään. Oltiin melko hämmennyksissä, mutta kuitenkin ehdottomasti iloisia koko illan. Piti sitä kuohuvat kilistellä kun kotiin päästiin. Vielä vähän keskusteltiin miehen kanssa siitä, että otetaanko me nyt oikeasti tontti vastaan. Juteltiin siitä, että tontteja haki kolminkertainen määrä tontteihin nähden ja juuri me saatiin yksi niistä. Valtavan moni jäi ilman/jonottamaan mahdollisia peruutuksia. Lisäksi yksi tuttu kertoi, että hänen ystävänsä oli arvonnoissa kolmatta kertaa eikä vieläkään saanut tonttia. Tuntuu uskomattomalta että me tontti saatiin. Päätettiin miehen kanssa, että pakkohan meidän on tontti ottaa vastaan ja nyt ihan aikuisten oikeasti alkaa pohtimaan tarkemmin rakentamista ja millainen talo haluttaisiin.

Alettiin heti tutkia eri talovalmistajia. Oltiin jo ennen tonttihakuakin katseltu eri talovalmistajien talomalleja, mutta silloin ajatuksissa oli vielä että tuskin kuitenkaan rakennetaan. Nyt kaikki alkoi yhtäkkiä olla todellisempaa. Meillä on tontti!!

Alueella on tiettyjä ehtoja talolle. Mies laittoi kaupungille viestiä, että kuinka ehdottomia nuo ehdot ovat. Vielä ei ole vastausta kuulunut ja se ärsyttää etenkin minua! Ei kunnolla tiedetä millaista taloa aletaan ihan tosissaan katsoa, kun ei tiedetä täytyykö talon ehdottomasti täyttää kaikki ehdot vai olisiko niissä vähän joustamisen varaa. Tarjouksia pystyttäisiin paremmin alkaa jo kyselemään talovalmistajilta kun saataisiin päätettyä millainen talo halutaan. Ärsyttää todella paljon, että asiat seisoo jonkin yhden asian vuoksi johon kukaan ei voi vastata mitään! Haluttaisiin nimittäin ensisijassa hieman ehdoista poikkeava talo.

Meille Minulle on ollut selvää siitä lähtien kun rakentamista on edes jollain tasolla ajateltu, että me ei aleta itse rakentamaan. Siitä ei tulisi mitään eikä talo olisi ikinä valmis. Mies yhtyi melko pian tähän ajatukseen, vaikka aluksi hän pyöritteli ehkä enemmän mielessä sitä, että jollain tasolla taloa rakentaisi myös itse. Meillä ei ole käytännössä mitään kokemusta talon rakentamisesta, jotenka eei, ei, ei. Mietittiin avaimet käteen -periaatteen taloa, mutta ainakin yhden talovalmistajan hintaan kuuluvat pinnat, valaisimet jne. olivat sellaisia, että haluttaisiin useat niistä vaihtaa. Ja tietenkin jos ei ota juuri niitä hintaan kuuluvia pintamateriaaleja jne. vaan haluaa jotain muuta, täytyy siitä erikseen maksaa. Saatettaisiin siis saada pinnat jne. halvemmalla jos kilpailutettaisiin ne jollain muulla firmalla. Nyt pohdinnoissa onkin sisustusta vaille valmis -talo yhtenä vaihtoehtona.Vaikka sisustusta vaille valmis -talo tietää taas enemmän töitä meille, kun täytyisi kaikki keittiöfirmat jne. kilpailuttaa itse talovalmistajan lisäksi. Vielä ei olla siis päätetty olisiko talo sisustusta vaille valmis vai avaimet käteen -talo. Joka tapauksessa ainakin lähes valmis talo halutaan niin ettei jouduta itse kökkimään raksalla yötä päivää ties kuinka monta kuukautta.

Illat on hyvin pitkälti kulunut tontin saamisesta lähtien eri talopaketteja tutkien, pohtien millaisen keittiön, lattiat jne. halutaan. Itse olen pääasiassa keskittynyt edellä mainittuihin asioihin. Mies on keskittynyt enempi ehkä tässä vaiheessa vähän oleellisempiin asioihin kuin siihen millainen lattia halutaan :D Lattiaa kun nyt ei kuitenkaan ihan heti ensimmäisenä olla laittamassa.... Mies on listannut eri maatöiden tekijöitä, pääsuunnittelijoita, millainen eristys taloon olisi hyvä jne. jne. Kaikenlaista mietittävää sekä kilpailutettavaa on paaaaaaljon! Tai ainakin tässä vaiheessa siltä tuntuu... Välillä tulee olo, että tässä on niin paljon kaikenlaista että päästäänköhän ollenkaan rakentamaan. Ehkä me kuitenkin vielä jossain vaiheessa päästään...

Pieni pala meidän tonttia. Iik!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti