tiistai 12. joulukuuta 2017

Talon pohjapiirustus

Kun talon rakentamista alettiin suunnitella, ryhdyttiin heti tutkimaan erilaisia talojen pohjapiirustuksia ja yritettiin löytää se meitä miellyttävä. Se tiedettiin, että halutaan keittiö ja olohuone jollain tapaa samaksi tilaksi. Lisäksi minulle melko ehdoton ja jo pitkään haaveiltu asia oli saareke keittiöön. Selviteltiin myös erikokoisten talojen hintoja. Siinä vaiheessa kävi selväksi talon suurpiirteinen neliömäärä. 

Ensimmäinen pohjaratkaisu, johon ihastuin, oli Kannustalon Harmaja 135C. Aluksi tuntuikin, että mikään muu pohjaratkaisu tai talo ei olisi niin kiva kuin tuo Kannustalon Harmaja. Hinta tuolle talolle oli kuitenkin aivan liian korkea meidän budjettiin nähden jotenka lopulta ajatus tuosta talosta ja pohjaratkaisusta jäi kuin jäikin sivummalle.
Kannustalon Harmaja 135C. Kuva täältä.
Keväällä kun oltiin vielä ihan alkuvaiheessa, käytiin katsomassa yhtä Jetta-taloa.  Jetta-talossa oli läpitalon keittiö-olohuone. Siinä vaiheessa alettiin varmaan ensimmäistä kertaa ajatella ihan tosissaan, että meidänkin talossa olisi läpitalon keittiö-olohuone. Ehdotonta oli, että tuollaisessa läpitalon keittiö-olohuoneessa on kummallakin puolella isot ikkunat, jolloin valon määrä sisällä maksimoituu. Tuossa Jetta-talossa oli jo heti lähtökohtaisesti isot ikkunat sekä olohuoneen että keittiön puolella. 
Jetta-talon pohja, jota käytiin katsomassa (taloon oli kyllä tehty joitain pieniä muutoksia tähän alkuperäiseen pohjaan verrattuna mutta suurimmaksi osaksi pohja oli näin). Kuva täältä.
Jetta-talon pohja tuntui siis lopulta oikein varteen otettavalta vaihtoehdolta (pienillä muutoksilla toki). Käytiinkin jo keskusteluja Jetta-talon edustajan kanssa, mutta emme lopulta Jettaa valinneet meidän talotoimittajaksi. Vaikka emme Jettaa valinneetkaan, saimme hyviä ideoita tuon yhden Jetta-talon pohjasta.

Aloitettiin keskustelut Kastellin kanssa. Kastellilla ei ollut valmiissa talomalleissa sellaista pohjaa, joka olisi meitä miellyttänyt. Keskustelimme siitä, millaisen pohjan haluaisimme ja lopulta lähdettiin pohjaa muokkaamaan meille Kastellin Economy 105-talon pohjasta.

Kastelli Economy 105. Kuva täältä.
Palavereja käytiin monta ja pohjaa viilattiin meille sopivaksi. Yksi palaveri venyi aina 2-2,5 tuntia kestäväksi. Monia asioita täytyi itsekin vielä pohtia ja täytyi päättää mitä talossa tulee ehdottomasti olla ja mikä ei ole niin must have. Saatiin kyllä todella hyvin taloon kaikki mitä haluttiin. Ainoastaan pariovet meidän vanhempien makuuhuoneeseen jäi uupumaan, jotka ensin ajattelin ihan välttämättä haluavani. Asiat joista ei haluttu luopua oli ainakin isot ikkunat ruokailutilaan ja olohuoneeseen, saareke keittiöön, kodinhoitohuoneesta kulku ulos, keittiöstä vähintään näköyhteys olohuoneeseen, takka,  korotettu/vino katto vähintään olohuone-keittiö tilaan ja ruokapöydälle oma ns.ruokailutila (ei siis keittiön keskelle). Näiden lisäksi haluttiin ehdottomasti yksikerroksinen talo. Kaavassa luki, että talon tulisi vastata 1,5 kerroksista taloa alueella jossa meidän tontti on. Meillä saatiin edes lähelle 1,5 kerroksista taloa ulkoapäin niin, että kattokaltevuus laitettiin ulkoapäin vähän jyrkemmäksi kuin tavanomaisessa yksikerroksisessa talossa. Sisätiloissa tuo korotus ei siis näy.
Meidän koti ♥ Kuva Kastellin arkkitehdin piirtämä

1 kommentti:

  1. Hei! Täällä rakentamisprojekia aloitellaan ja katto on mietinnässä. Mikä kaltevuus teille tuli kun sitä jyrkennettiin? Näyttää miten hyvältä teidän talo 😊👍🏻

    VastaaPoista