tiistai 23. toukokuuta 2017

Dream home (?)

Millainen olisi meidän unelmakoti? Millaista kotia ollaan suunnittelemassa? Mitkä asiat on meille ehdottomia olla meidän kodissa ja mitkä asiat taas ovat niitä mistä voidaan joustaa?

Tuntuu hurjalta, että ihan oikeasti saadaan itse vaikuttaa siihen millainen meidän kodista tulee. Toisaalta se on ihanaa, mutta toisaalta stressaavaakin kun ihan kaikki täytyy itse miettiä ja päättää. Alueelle, jossa meidän tontti sijaitsee, on tiettyjä ehtoja jotka tulisi täyttyä. Yksi tälläinen on talon korkeus. Sen tulisi vastata vähintään 1,5 kerroksisen talon korkeutta. Ollaan jo pitkään oltu sitä mieltä, että ensisijassa halutaan meidän kodin olevan yksikerroksinen. 1,5 kerroksiset talot on jotenkin epäkäytännöllisiä, kun usein sellaisissa osa makuuhuoneista on alhaalla ja osa ylhäällä. Täys kakskerroksiseen taloon taas meidän budjetti ei oikein riitä. Alueelle siis saa rakentaa yksikerroksisen talon, kunhan talo on korkeampi kuin perus yksikerroksinen talo. Tämä asia olikin ongelma numero yksi meidän kodin suunnittelussa. Meillä on ollut nyt yhden talovalmistajan kanssa istunto, jossa suunniteltiin meille koti. Korkeutta saatiin lisättyä yksikerroksiseen taloon mukavasti, mutta tuo korkeuden säätäminen tiesi sitä, että me ei voida valita suoraan jonkun valmiin malliston taloa. Taloon on myös määritelty maksimi syvyys ja useimmissa yksikerroksisissa taloissa tuo mitta on suurempi kuin alueella jossa meidän tontti on. Pohdittavaa on siis riittänyt jo näissä asioissa riittämiin.

Minulle ehdotonta on, että meidän tulevassa kodissa olisi keittiö-/olohuonetilassa suuret ikkunat. Alusta lähtien on ollut myös selvää, että keittiöstä tulee olla vähintään jonkinlainen näköyhteys olohuoneeseen. Korotettu/vino katto keittiö-/olohuonetilassa olisi myös superia. Tällä tietoa meidän kotiin tulisi jokaiseen huoneeseen korotettu katto ja sen lisäksi keittiö-/olohuonetilaan vinokatto. Tuollaiset ratkaisut ei ole meidän kohdalla ongelma. On vain parempi, että korkeat huoneet ovat meille ok kun talo täytyy olla vähintään sen 1,5 kerroksisen talon korkuinen.

Yksi käytännöllisyyteen perustuva juttu on myös mikä ehdottomasti halutaan, että meidän tulevassa kodissa on. Se on kodinhoitohuoneesta ovi ulos. Vesileikeissä kuraantuneen lapsen saa kätevästi ohjattua ulkoa kodinhoitohuoneeseen, eikä tarvitse sotkea koko taloa roudaamalla lapsi ja kuraiset vaatteet eteisestä kodinhoitohuoneeseen.

Keittiön osalta olen haaveillut aina saarekkeesta. Olisin valmis luopumaan saarekkeesta, mikäli se ei jostain syystä sopisi mitenkään talon pohjaratkaisuun tms. Näillä näkymin saareke olisi kuitenkin tulossa. Huippua!

Lapsuudenkodissani on aina ollut takka. Pienenä takassa tuli paistettua monet makkarat ja tikkupullat. Takka tuo lisäksi ihanaa tunnelmaa kylmiin talvipäiviin ja onhan takka myös yksi lämmönlähde talossa. Takka olisi siis huippu juttu olla meidän kodissa.

Edellä meinittujen asioiden lisäksi on vino pino asioita, joista mieheni on erityisen tarkka. Valaistukseen halutaan ainakin jollain tasolla panostaa. Mieheni on sitä mieltä, että meidän tulevaan kotiin ei tule yhtäkään loisteputkivalaisinta. En niistä itsekään niin piittaa, jotenka sopii minulle. Itse haluaisin meidän makuuhuoneeseen kattoon molemmille puolille sänkyä pistokkeen kattovalaisinta varten. Viime kesän asuntomessuilla ihastuin siihen, että monessa kodissa perinteisen yöpöydällä olevan valaisimen sijaan olisikin katosta riippuva valaisin. Yksi haave minulla myös on ollut lasisista pariovista meidän vanhempien makuuhuoneeseen. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että pohjaratkaisu on sellainen, että ovet eivät ole mahdolliset/ eivät olisi fiksut.

Saatiin tarjous meille yksilöllisesti räätälöidystä talosta. Arvasin jo ennakkoon, että yli menee meidän budjetista niin että heilahtaa. Ja niinhän se meni. Ei kuitenkaan mitenkään älyttömästi. Luultavasti meidän täytyy kuitenkin vielä pohtia, että kuinka saisimme hivutettua hintaa vielä vähän alaspäin että oltaisiin lähempänä meidän maksimibudjettia. Se tarkoittaa tietenkin sitä, että jostain täytyisi luopua. Onko se takka? Onko se suht iso parveke, joka taloon suunniteltiin? Tehdäänkö ainakin jonkin verran sisustusta itse (esim. laminaatin laittaminen ilmeisesti olisi melko helppo homma itsekin tehdä)? Vähennetäänkö suurien ikkunoiden määrää? Jostain on melkeimpä pakko nipistää mikäli halutaan hintaa alemmas.... Mistään ei haluaisi luopua mutta... Toki meillä on edessä vielä muiden talovalmistajien kilpailutus jotenka katsotaan kuinka meidän käy.

Keittiöstä ei haluta mitään kokovalkoista. Ennemmin on ajateltu, että keittiö voisi olla vaikka kokonaan musta, mikäli talo muuten olisi vaalea ja valoisa. Aamiaiskaappi olisi mahtava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti