tiistai 2. tammikuuta 2018

Kastelli Green-rakenne

Täytyy sanoa, että kun talon rakentamista alettiin miettiä, niin olin ihan pihalla kaikkien eristysjuttujen/rakenteiden kanssa. Mies perehtyi niihin paremmin ja selvitti eri rakenteiden plussia ja miinuksia. Hirsitalokin vilahti vaihtoehtona jossain vaiheessa, mutta sitä ei hintansa vuoksi sitten sen enempää mietitty. Tarjouksia kyseltiin kolmella eri rakenteella. Yksi oli ns. perusrakenne johon tulee puhallusvilla ja muovi höyrynsuluksi. Jetta-taloilla rakenteena on heidän nimeämänsä  ThermoJetta-rakenne. ThermoJetassa käytetään lämmöneristyksessä polyuretaania. Yksi vaihtoehto oli puukuitueriste, joka kulkee Kastellilla nimellä Green-rakenne.

Green-rakenteisessa Kastelli-talossa eristeenä on puukuitu ja ilmansulku on höyryä läpäisevä. Talon rakenne on siis silloin hengittävä kuten hirsitaloissakin ja puukuitutalon sisäilman kosteus on tasaisempi ympäri vuoden. Puukuitutalossa on hyvä sisäilma, joka on hyväksi myös allergiaperheissä. Meidän perhe ei mitenkään kamalan allerginen ole. Pojalla on hieman atooppinen iho ja miehellä siitepölyallergia. Vaikka allergioita ei niin olisikaan, niin kukapa ei kuitenkin haluaisi kotiinsa paremman sisäilman, jos se vain on mahdollista? Höyrynsulkumuovin tilalla tuossa Kastellin Green-rakenteisessa talossa on kangas, joka siis läpäisee höyryä.

Ihan viimeiseen asti oltiin ottamassa talo tuolla ns. perusrakenteella. Aivan viimeisinä hetkinä vaihdettiin kuitenkin rakenne Green-rakenteeseen. Maksoihan se tietenkin hieman enemmän kuin perusrakenne, mutta on varmasti hintansa arvoinen. Nyt kun asiaa miettii, niin en missään nimessä olisi halunnut muuta rakenneratkaisua kuin tuon puukuidun. Kun ei tehdä hirsitaloa, niin tehdään sitten edes hirsitaloa mukaileva lämmöneristys. Pidän myös siitä ajatuksesta, että meidän koti ei ole kauttaaltaan muovin peitossa. Koko Green-rakenteessa todella suurena plussana vielä se, että puukuitueristeessä on käytetty lähes kokonaan kierrätysmateriaalia.

Lisää tietoa tuosta Green-rakenteesta voi lukea täältä ja yleisesti ekovillasta löytyy tietoa täältä.


1 kommentti:

  1. Hei Petra, törmäsin sun blogiin kun etsin Kastellin "Green" taloja ja suosituksia. Todella mielenkiintoista seurata ja kuulla miten teidän taloprojekti etenee. Mekin haaveillaan omasta talosta ja ottaisimme kaikki neuvot/vinkit vastaan kiitoksella :)

    VastaaPoista