maanantai 31. heinäkuuta 2017

Mites se piha?

Taloa kun alettiin miettiä, niin päätin jo siinä vaiheessa, että pihan suunnitteluun en vielä käytä aikaa. Ajattelin, että mietitään sitä sitten, kun talo on valmis. Jossain vaiheessa kuitenkin tajusin, että hitsi, meidän talo tosiaan valmistuu ihan loppukeväästä. Pakkohan sitä pihaa on laittaa jo heti! Eri asia olisi, jos talo valmistuisi syksyllä ja olisi talvi edessä. Silloin suunnittelu täytyisi siirtää seuraavaan kevääseen/kesään. 

Toinen asia, mikä laittoi miettimään talon pihaa on se, että meidän tontilla on jo nyt jonkin verran maan pinnalla isoja kiviä ja niitä tulee varmasti lisää maan alta kun tonttia aletaan myllätä. Jokaisen kiven pois vienti maksaa, jotenka nyt täytyisi miettiä, mitä kiville halutaan tehdä. Osa niistä + maassa mitä luultavimmin olevasta kalliosta voidaan räjäyttää ja räjäytysmateriaali käyttää tontin täyttöön. Räjäyttelykin tietenkin maksaa. Nyt pää sauhuten olen yrittänyt miettiä, että miten kiviä voisi hyödyntää ja paljonko niitä oikeasti kannattaa säästää. Nyt olen miettinyt myös sitä, että mitäs jos teen hienot suunnitelmat mihin kuuluu paljon isoja kiviä, ja sitten kiviä ei nousekaan niin paljon kuin olen ajatellut. Kivet kun tulisi siirrellä oikeille paikoille kun tontilla vielä on jonkinlainen kaivinkone. Käsipelillä sellaisia kivenjärkäleitä ei enää lähdetä siirtelemään.

Silloin kun hoksaisin tuon, että pihaa joutuu oikeasti jo nyt vähän miettiä, päätin, että koko pihaan, pois lukien pihatie, tulee nurmikkoa. Pidän isoista nurmikentistä. Kesällä on ihanaa kävellä paljain varpain pehmeässä nurmikossa. Nurmikolla voi leikkiä, pitää piknikkiä, laittaa kahluualtaan, ottaa aurinkoa, pelata palloa ja muita pelejä....Nurmikolla voi tehdä vaikka mitä! Nurmikkoa pidetään ns. vaikeahoitoisena pihana. Itse en asiaa kuitenkaan näe niin. Tottahan nurmikkoa täytyy kesällä leikata tasaisin väliajoin, mutta en näe sitä ongelmana. Enemmän ongelma minulle olisi erilaiset puutarhat joissa maahan on istutettu ties mitä kasveja ja rikkaruohoja pitäisi kitkeä ja kukkia/puskia muutoinkin hoitaa. Ei kiitos. Nyt ollaan kuitenkin miehen kanssa alettu miettiä että laitetaanko oikeasti aivan koko piha nurmikoksi. Itse ajattelin, että ehkä joskus tulevaisuudessa nurmikon päälle voisi jonkinlaisen talosta irti olevan terassin tms. tehdä. Yksi päivä googlettelin erilaisia ideoita pihaan ja vastaan tuli tälläinen:
Kuva täältä.
Istutusaltaita olin miettinyt jo aiemminkin. En todellakaan ole mikään viherpeukalo, mutta esimerkiksi joitain yrittejä/vihanneksia olisi kiva kasvattaa pienissä määrin itse. Tuollainen kuvassa oleva kasvi-/viherhuone olisi hieno, mutta tiedän, että niin paljoa viherpeukalon vikaa minusta ei löydy, että se oikeasti tulisi tehokkaaseen käyttöön. Istutusaltaiden lisäksi tuollaisen erillisen alueen toiseen päähän voisi kasvihuoneen sijaan laittaa jonkinlaisen istuskelu/hengailu paikan.

Mitään turhia puskia, pensaita ja kukkapenkkejä meidän pihaan ja tontille ei tule! Parista omenapuusta haaveilen. En ole ikinä asunut missään, missä omenapuita olisi tai niitä olisi kasvatettu, jotenka en tiedä niistä ja niiden hoidosta suoraan sanottuna yhtään mitään. Täytyy tutkia asiaa ja pohtia saisiko meidän omasta pihasta joku päivä omia omenoita. Omenapuiden, raja-aitojen/puskien sekä tuon tuollaisen istutusallas/hengailupaikan lisäksi meidän pihaan ei taida mitään sen erikoisempaa tulla. Pojalle jonkinlainen leikkipaikka johonkin kohtaa pihaa tehdään johon tulee ainakin hiekkalaatikko ja jonkinlainen keinu tms. Niin ja ne kivet... Niitä täytyy vielä miettiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti