keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Mitä meillä syödään?

Meillä syödään hyvin paljon ihan perus kotiruokia. Tai tietysti riippuu siitä, mikä on kenenkäkin mielestä perus kotiruokaa. Meillä syödään lihapullia, makaronilaatikkoa, broilerkastiketta ja riisiä, perunoita ja uunikalaa jne. Meillä syödään todella harvoin hyvin perinteistä rasvasta ja jauhoista tehtyä ruskeaa kastiketta tai makkaraa. Välillä tekee mieli tehdä oikein perus ruskeaa kastiketta jauhelihalla, mutta harvoin. Yleensä tehdään bolognesekastike. Makkaraa on tullut syötyä nyt kesällä vähän useammin, mutta kotiin ostetaan makkaraa äärimmäisen harvoin. Ostetaan myös leivän päälle tulevaa kinkkua/leikkelettä todella harvoin. Itse en oikein edes tykkää leivän päälle laitettavasta leikkeleestä, mutta mies haluaa sitä välillä ostaa.

Kasvisruokaa syödään vähintään kerran viikossa, usein useamminkin. Kasvisruokina on usein pinaattikeitto, kasvissosekeitto, linssikeitto, mifu-munakas, nyhtökaura, härkis, puuro tai kasvispihvit. Välillä innostun kokeilemaan jotain ihan uutta. Itse tykkään paljon kasvisruoasta vaikka en mikään vegaani tms. ollekaan. Maitotuotteita käytetään ruoanlaitossa melko paljon. Esimerkiksi edellä mainituista pinaattikeittoon, kasvissosekeittoon, puuroon ja tietenkin mifu-munakkaaseen tulee jotain maitopohjaista. Linssikeiton kanssa syödään turkkilaista jugurttia. 

Heikko kohtani on ruoassa erilaiset juustot. Voisin syödä niitä vaikka kuinka paljon! Sinihomejuustosta en pidä, mutta melkeimpä kaikki muut juustot menee. Leivän päällä en leikkeleestä pidä, mutta juustosta sitäkin enemmän! Lisäksi usein tulee syötyä maustamattomia/muutoin ilman lisättyä sokeria olevia jugurtteja. Ruoan kanssa en ole juonut maitoa enää hetkiin, mutta maitoa tulee käytettyä kahvissa sekä esimerkiksi myslin kanssa. 

Heti ensimmäisellä kosmetologikäynnillä kosmetologi kysyä kuinka paljon käytän maitotuotteita. Kerroin, että jugurttia oikeastaan päivittäin, juustoa ja muuten ruoanlaitossa. Kosmetologi sanoi, että voisin yrittää kokonaan lopettaa maitotuotteiden käytön tai ainakin vähentää. Maito kun aiheuttaa ihmisen kroppaan limaa ja se limaa taas aiheuttaa erilaisia tulehduksia, myös iholla. Maito on aiheena sellainen, josta ihmiset ovat paljon joko vastaan tai puolesta. Itse kuulun johonkin sinne välimaastoon. En pidä lehmänmaitoa mitenkään välttämättömyytenä ihmiselle, kunhan ihminen huolehtii että saa kalsiumia jostain muualta riittävästi. Tuosta lehmänmaidon limaa kerryttävästä vaikutuksesta en oikein tiedä... Se voi hyvin olla mahdollista, mutta ihmset ovat jo niin pitkään lehmänmaitoa juoneet, että ei tuo liman kertyminen nyt ainakaan kovin vakavaa ole. Meillä mies juo laktoositonta lehmänmaitoa ja poika vähän mitä milloinkin. Useimmin normaalia/luomua lehmänmaitoa. Pojan kanssa juodaan myös jonkin verran kaurajuomaa. Olen jo aiemmin pyrkinyt vähentämään maidon juontia juuri siitä syystä, että halusin kokeilla voiko kroppani ja etenkin ihoni paremmin jos en lehmänmaitoa niin paljon käytä. Lähinnä tuolloin lopetin maidon juomisen ruoan kanssa. Mitään älyttömän merkittäviä vaikutuksia en tuolla muutoksella huomannut tulevan, mutta olen silti jatkanut muun kuin lehmänmaidon juontia. Toisinaan olen myös vaihtanut lehmänmaitojugurtit kaurajugurtteihin ja ruokakerman kaurapohjaiseen ruokakermaan. Nyt kun kosmetologi kysyi kuinka paljon maitotuotteita käytän ja suositteli vähentämään, päätin että nyt oikeasti tsemppaan tuossa maidottomuudessa. Olen syönyt nyt pelkästään soija- ja kaurapohjaisia jugurtteja ja ruoanlaitossa olen käyttänyt entistä enemmän kaurakermaa. Aloin oikein kunnolla tarkkailla kuinka paljon oikeasti syön erilaisia maitotuotteita. Kun niitä oikein aloin kartoittamaan, niin onhan niitä melko paljon.... Samalla totesin myös sen, että en ikinä pysty kokonaan olemaan ilman maitoa sisältäviä tuotteita. Mikään paha allergia kun ei kuitenkaan ole kyseessä minkä vuoksi niitä pitäisi välttää. Juustot, ne on vain sellainen mistä en pysty luopumaan... Ei onnistu. Oikeasti paha allergia pitäisi puhjeta että niistä luopuisin. Muut kuin lehmänmaitopohjaiset tuotteet ylipäätään ovat todella arvokkaita. En yksinkertaisesti raaski koko perheelle tarjota aina jotain muuta kuin lehmänmaitopohjaisia tuotteita (maito, ruokakerma, jugurtit,erilaiset juustot jne.). Itse pyrin nyt ainakin hetken pitää maitotuotteiden nauttimisen minimissä, josko tuon ihon saisi sillä vähän rauhoittumaan. Täysin en lehmänmaitotuotteista luovu eikä luovu meidän muukaan perhe. 
Käytetään siis jonkinverran maitotuotteiden tilalla erilaisia kasvipohjaisia tuotteita. Lisäksi pyritään käyttämään mahdollisuuksien mukaan luomua. Joissain tuotteissa luomu on niin paljon arvokkaampaa kuin ns. normaali tuote, että luomua raaskii ostaa vain harvoin. Toisissa tuotteissa luomun ja "normaalin" ero ei ole niin suuri, että luomua raaskii ostaa kyseisen tuotteen kohdalla aina. 

Kaksi pääperiaatetta meillä on syömisen suhteen. Pyritään syömään mahdollisimman puhdasta ruokaa (ei juurikaan eineksiä, ei tuotteita joissa paljon lisäaineita, sokeria, suolaa jne.). Lisäksi jaksaisin paasata vaikka kuinka paljon ja pitkään säännöllisestä ateriarytmistä! Mielestäni se on kaiken a ja o! Itselläni ainakin vaikuttaa välittömästi yleiseen vireyteen ja olotilaan jos ruokarytmi on vähän mitä sattuu ja etenkin jos ravinnon laatu on mitä sattuu. Myös poika on tuntunut perivän herkän vatsan minulta. Kun syö päivässä tasaisesti sen 5-6 kertaa kroppa voi hyvin, kroppa saa tasaisesti polttoainetta, ei tule ahmittua(!) ja vireystila pysyy tasaisena koko päivän. Puhdas ja terveellinen ruoka sekä säännöllinen ruokailurytmi kulkevat käsikädessä ja takaavat ainakin minun mielestäni parhaan fiiliksen koko olemukseen ja parhaimmat lähtökohdat ihan koko hyvinvoinnille. Vielä yksi iso huomio on annoskoot. Mielestäni kun syö tasaisesti sen 5-6 kertaa päivässä ei annoskoot edes herkästi nouse kovin suuriksi kun mitään älytöntä raastavaa nälkää ei ehdi missään vaiheessa tulla. Säännöllisessä ateriarytmissä on siis oikeasti tärkeeä syödä SÄÄNNÖLLISESTI vaikka ei olisi edes mitään varsinaista suurta näläntunnetta. Näläntunteen tuloon saakka ei kannata eikä mielestäni edes pidä odottaa. Silloin tulee vain herkästi ahmittua ja annoskoot suurenevat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti